Resan tillbaka efter två korsbandsskador

Här läser ni om min resa tillbaka till ett aktivt liv efter 2 främre korsbandsskador, en meniskskada och kärleken till fotbollen.

Femtioåttonde dagen

Publicerad 2010-11-30 21:12:51 i En mindre bra dag

Jag vet inte riktigt vad det är med mig idag.
Jag känner inte för att göra någonting.
Jag har inte orken att göra någonting.
Det blir därför en riktigt tidig kväll för att försöka sova ihop några timmar som jag saknar. Det är en väldigt stor omställning att börja 2 timmar tidigare på morgonen och att gå upp 2 timmar tidigare. Jag är ju vaken nästan lika länge som när jag började kl9 och där har vi ju den felande länken. 

Jag känner mig bara alldeles tom...
...hade tänkt julpyssla, men det blev inget
...var en sväng till mormor och morfar, men det gav mig inte mera energi
...hjälpte mamma att baka, men det var inte särskilt roligt
...måste göra mina knäövningar, men vet inte om jag orkar
...tänkte virka en duk, men det orkar jag inte börja med

Så idag är bara en sån där allmänt konstig dag när jag inte känner för att göra någonting. Skönt då att det är sängdags snart!

KRAMAR och godnatt

Tårtor

Publicerad 2010-11-27 21:47:37 i En bra dag

Jag har ju inte lagt in några bilder på de tårtor som jag och mamma gjort till olika festligheter!


Den första som vi gjorde var till Ewa som fyllde 50år.
Fyllningar: Blåbärsmousse och limemousse, toppad med marängsmörkräm, lock av sockerpasta och kallor av sockerpasta.


(bildkvaliteten är inte den bästa pga mobilkamera)



Den andra var till Mammas kalas när hon fyllde 47år.
Fyllningar: Jordgubbsmousse och lemoncurd, toppad med marängsmörkräm, lock av sockerpasta och rosor + blad av sockerpasta.



Den första tårtan hann jag tyvärr aldrig smaka, men de som smakade den tyckte att den var väldigt god. Den andra däremot hann jag äta flera bitar av och det var supersmarrig!

Pappa fyller år på måndag så vi får väl se vad det blir för sorts tårta då, har funderat på någonting juligt, både som fyllning och dekoration.


KRAMAR

Julpyssel

Publicerad 2010-11-27 18:41:45 i En bra dag



Detta har jag pysslat med en sväng idag, köpte ett 7-pack blockljus i olika storlekar på rusta men jag tyckte att de var så tråkiga, så jag piffade till de lite. Målade med akrylfärg (som kommer att trilla bort när man eldar, helst ska man använda speciell ljusfärg) och är väl ganska nöjd. Jag hade en annan idé om hur jag skulle måla kring siffra nummer 4, men det blev inte alls snyggt...

Lite juligare blev det och ja, jag har tjuvstartat med att tända ljus nummer1!

KRAM

Femtiofemte dagen

Publicerad 2010-11-27 18:04:32 i En bra dag

Jag tog mig en sovmorgon imorse vilket jag hade gjort mig förtjänt av eftersom att jag klivit upp 06.15 hela veckan. Vaknade just efter 10, käkade lite frukost och drog på mig träningskläderna för att gå mot tenton och köra ett pass. När jag går efter gatan stöter jag på Moa som står och sopar av bilen. Hon skulle också och träna, fast på tenton city så jag hängde med dit! Mycket trevligare när man är 2, fast man hinner ju ändå inte prata så mycket.
Jag joggade och körde mina övningar + lite extra ben. Det kändes riktigt bra och skönt att göra bort passen på "morgonen" så man har hela dagen kvar.

Hade som planen idag att åka och shoppa och sen julpynta lite i lägenheten. Och det gjorde jag... men det verkade som att hela umeå med omnejd också var ute för att handla. Lååååååånga bilköer, inte en enda ledig parkeringsplats, långa köer för att betala, mycket folk, snöstorm, kallt och totalt bara mycket av allt. Det blev inte så mycket shopping för min del, lite mat, nya handdukar och en tvålpump. Var in på systemet och där var det inte alls så mycket folk som jag trodde att det skulle vara, skönt!

Vi får se vad som händer ikväll, lite fest hos Moa kanske, annars en lugn hemmakväll!

KRAM

Knäuppdatering

Publicerad 2010-11-26 15:49:01 i Knäskadan

Nu går det många dagar utan att jag skriver om mitt knä och jag tror att ni då förstår att det är riktigt bra med mig. Det är så skönt att kunna göra nästan vad jag vill, det går framåt och har så gjort de sista dagarna framförallt. Nu har jag full böjning i knäet, kan sitta och stå på knä utan att det gör speciellt ont och jag kan springa, simma och cykla utan större problem.

Jag har inte riktigt känt igen mig sen skadan, jag har varit trött, lättretlig, seg, oengagerad, tråkig, datanörd, dåligt temperament och allmänt bara en tråkig person. Jag vet att jag har varit sådär men visste inte riktigt varför och vad jag skulle göra åt det. Nu har jag kommit gång med träningen igen och det är faktiskt tack vare den som jag är påväg att bli den gamla vanliga igen. Jag springer och simmar några dagar i veckan så att jag får utlopp för all min energi som jag har och helt plötsligt så orkar jag med dagarna på ett helt annat sätt. 
Jag vet att jag varit en tråkig människa men jag kunde inte påverka det så mycket. 
Jag ber om ursäkt om jag varit nonchalant eller elak!
Men nu är jag snart mitt gamla jag!
Och förhoppningsvis är jag tillbaka lite lätt på fotbollsplanen innan operationen!

KRAMAR

Femtiofjärde dagen

Publicerad 2010-11-26 15:48:43 i En bra dag

Nu har det inhandlats en bil såhär innan jul, en julklapp till mig själv kanske det blev. Min älskade "röda fara" la ju som sagt av och ville inte starta mer, så vi har gjort  slut och begärt skilsmässa.
Min nya date är Nisse, en Nissan Primera -98 (röd den också, det är faktiskt inte min favoritfärg...)


jag hoppas att vi kan vara vänner i många år,
men vi får se om det är Nisse eller jag som ger upp först!

Det går faktiskt riktigt bra och premiärturen till stan är redan gjord!

Ikväll väntar en trevlig kväll med underbara Emma och det är med spänning jag längtar för att se vad hon bjuder på för middag. Idolmys och en karrapåse hoppas jag på!

KRAMAR

Femtioförsta dagen

Publicerad 2010-11-23 22:20:17 i Knäskadan

det går tungt med ny bil, var och tittade på en idag men det kändes inte som att det var rätt bil.

Så vi letar vidare ihopp om att det ska finnas en bil för mig som inte är alltför dyr!

Nu har jag kommit igång med morgonträning eftersom mitt "nygamla" jobb är mellan 7.15-8.00 och mitt andra jobb är mellan 9-14 så har jag ju 1 timme där jag kan fördriva tiden som jag vill. Så nu är jag påklädd på morgonen för att ta mig till gymmet i vännäs som finns för de som är kommunanställda och köra ett pass. Det har blivit löpning i ganska bra tempo för att få igång konditionen och sen har jag kört mina knäövningar och lite andra benövningar för att vara så tränad och förberedd inför operationen. Det är riktigt skönt att kunna göra bort ett pass på morgonen så har man hela kvällen över till annat.

Nu blir det sängen för en tidig morgon igen... 06.15 står klockan på och jag vill egentligen inte gå upp så tidigt, men morgonstund har guld i mun.

KRAM

Femtionde dagen

Publicerad 2010-11-22 19:58:48 i Knäskadan

... och det tredje besöket hos mr sjukgymnast. Som vanligt så tar alla dessa besök väldigt kort tid och det är ju då skönt. Han tyckte åter igen att det går fort framåt för mig att bygga muskler och var väldigt imponerad över storleken på mina muskler, och det är ju bra att det finns en hel del och ta av, för efter operationen lär jag tappa ännu mer än vad jag gjorde i samband med skadan.

Tog tag nere vid ankeln igår och jobbade med böjningen i knäleden och fick tillslut full böjning på det så att hälen tog i rumpan, det gjorde ont men jag var tvungen att härda ut för att se om det var någonting som låg ikläm och sabbade rörligheten eller om det var så att alla senor har blivit korta och stela för att jag inte kunnat böja helt. Men som sagt så är det full rörlighet i mitt knä nu vilket känns jätteskönt! :)

Så den nya övningen för dagen och framöver är djupa benböj, vääldigt djupa benböj eftersom att rörligheten är såpass bra som den är! Så nu blir det lite jobbigare för benen och rumpan. Ska faktiskt inte träffa mr SG förrän efter operationen då han inte tyckte att det inte var lönt att börja med någon hoppträning i dagsläget eftersom att det skulle bli op. Så nu ska jag köra på med mina övningar stenhårt så att rehabiliteringen blir så kort som möjligt!

KRAM

Letar, letar efter en ny bil..

Publicerad 2010-11-21 16:02:07 i Just nu

Det blev tillochmed en joggingtur när jag tog mig ut för några timmar sedan, ca4km joggade jag innan jag kände mig riktigt nöjd med dagens insats. Sprang på mormor som var ute på promenad så då blev jag bjuden på fika och det kan man ju inte tacka nej till! :) såg även dagens längdskidåkning där herrarna vann stafetten och damerna blev 2a, riktigt kul att vi har fått fram så många duktiga längdskidåkare på senare år! 

Nu letar jag efter en ny bil eftersom att den röda faran (en toyota som "endast" gått 35000mil) har blivit den döda faran, det händer ingenting när man vrider på nyckel, och batteriet är på laddning så den är ju inte urladdad.. den har i och för sig gått som en kratta de senaste veckorna då man varit tvungen att växla ner till 3an för att kunna ta sig upp för en liten backe där 5an inte alls brukar vara något problem.. sitter och kollar runt på blocket och väntar på att få lite tips och råd från pappa som kan lite mer om bilar än vad jag kan.. Vi får väl se vad jag hittar och hoppas att det finns någon bil som inte är alldeles för dyr.

Är ensam hemma hela dagen då lillasyster är i Storuman och spelar hockey och mamma och pappa hängde med för att skapa lite läktarvåld. Haha, nej de är bara vanliga hederliga föräldrar och supportrar som är väldigt intresserade i all typ av sport så de är där och förhoppningsvis hejar fram laget till seger :)

KRAM

Fyrtionionde dagen

Publicerad 2010-11-21 11:29:00 i Knäskadan

7 veckor...

Imorgon ska jag träffa sjukgymnasten för att se hur det går med mina muskler runt knäet och förhoppningsvis får jag lite nya och jobbigare övningar som jag ska köra. Jag känner mig redo iallafall och har testat lite benböj och balansplatta och det känns riktigt bra, får se vad han säger!

Är fortfarande lite förkyld med nu är det mest bara snuva, hosta och nysningar som jag dras med, men det går åt rätt håll. Jag måste ju vara frisk på tisdag så att vi kan köra våran bassängträning, annars så får det väl bli en annan dag!

Det ser ut att vara fint väder ute så vi får väl se vad jag ska hitta på idag, en promenad blir det med all sannolikhet och sen kanske lite julpyssling. Har en hel del kort kvar att göra.... får bara hoppas att inspirationen finns där! Annars så har jag börjat sticka på en mössa som jag kan göra klart, har inte så mycket kvar!
Knäet känns bara bra idag, det var faktiskt längesedan jag hade ont utan att jag hade gjort någonting, men nu känns det bara om jag vrider eller gör någon ovanlig rörelse så det är ju skönt att jag inte behöver gå runt och tänka på det hela tiden. Jobbar också med att försöka böja ihop benet maximalt så att det tar i rumpan, men det går sådär. Kommer ganska långt men sen så tar det verkligen stopp och gör riktigt ont, det känns nästan som att någonting ligger i kläm och därför får jag inte ihop det mer. Får väl jobba vidare och hoppas att det blir bättre snart!

KRAMAR :)

Fyrtiosjunde dagen

Publicerad 2010-11-19 21:16:46 i En bra dag

Har spenderat dagen med underbara mormor och hennes underbara syster, även min fd dagmamma, i Umeå. Jag var chaufför och bärare av deras saker som de inhandlade. Tyvärr så fyndade inte jag någonting, men vi gick inte riktigt på "mina" affärer heller. Men det var riktigt mysigt att gå runt och strosa med de och dagen slutade på Waynes där det blev en fika bestående kaffe och en saffranssemla, mums!

Känner mig fortfarande förkyld och hängig så när vi kom hem från stan så låg jag och halvsov i någon timme medan jag var ensam hemma, det var riktigt skönt. Plockade ihop i mitt rum och lagade sedan middag till mig och lillasyster eftersom vi är ensamma hemma ikväll. Nu händer inte mycket, ser idol och förundras över hur jäkla bra Jay är. Vilken röst den killen har!

Jag har hittat ett mönster på en mössa som jag tänkt sticka så imorgon när jag ska på hantverksmässa i Vännäs så ska jag se om jag hittar något garn som jag vill ha, funderar på någonting vitt..

KRAM på er!

Fyrtiosjätte dagen

Publicerad 2010-11-18 20:29:28 i Fotboll

Förkyld så förkyld. Har ont i halsen, fryser och svettas om vartannat och har allmänt ont i kroppen. Det var ju inte detta jag behövde nu när jag börjat komma igång med konditionsträningen, kanske kanske att det blev på tok för hårt på bassängträningen för att ha varit så längesedan jag tränat ordentligt!

Var på OBS (Coop Forum) idag och gick runt mellan hyllorna för att handla lite, stod och kollade på några varor när en äldre karl tilltalade mig.
- Ursäkta mig, visst spelar du fotboll?
- Jo, det gör jag, svarade jag.
- I Umeå Södras a-lag?
- Ja, svarade jag igen och försökte verkligen komma ihåg och jag någonsin träffat den här mannen tidigare eller sett honom, men det var ingenting som klickade och jag kände inte alls igen ansiktet.
Då sken han upp och då började han prata mer och mer.
- Men du är ju då Jennifer Boman, spelar för det mesta mittfältare.
- Ja, det är jag (visste ju inte riktigt vart han ville komma), har du varit och tittat på våra matcher?
- Ja, ja, jag har sett varenda hemmamatch, jag är sån där guldmedlem så jag ser alla era matcher.
- Oj, det var ju trevligt och vad skönt det var att vi höll oss kvar, fortsätter jag, lite tagen av stunden.
- Men hur är det med dig? Visst skadade du benet innan säsongen var över? Är karriären slut nu eller vad ska de göra? Hur är det med Anna Forss och hennes fot? Hur går det med Ellinor Andersson och hennes ben?
Jag svarade så gott som jag kunde på alla hans frågor och han verkade jättenöjd över att få sig en liten pratstund med mig samtidigt som jag också blev glad och överraskad över att någon helt främmande person visste vem jag var!

Det var en mycket trevlig men ovanlig händelse och han önskade oss Södra tjejer all lycka nästa säsong och han skulle självklart följa våra matcher och reslutat säsongen 2011!

Så min dag har inte varit som en vanlig dag utan en mycket trevlig dag!

KRAMAR på er alla!

Fyrtiofemte dagen

Publicerad 2010-11-17 19:09:35 i Knäskadan

Att det kändes i kroppen att det blev ett tufft pass igår, men ack så skönt det var! Lite stel och lite träningsvärk men det är det ju såklart värt! Värre är det nästan med knäet, det ömmar på insidan (där har jag inte haft ont på jättelänge) men förhoppningsvis är det också bara tillfälligt. Jag känner att knäet har blivit mycket mer stabilt och nu känns det inte alls lika obehagligt att gå nedför trappor som det gjort tidigare! Skönt att någonting går framåt.

Har fått ont i halsen idag och det blir sämre och sämre ju längre dagen lider, jag vill ju absolut inte bli sjuk nu när jag kan börja köra kondition igen! Nu vill jag ju bara träna och träna lite mer. Det kommer iallafall att bli en träningsfri kväll förutom mina småövningar som jag ska köra. Jag som hade tänkt mig ut på en promenad-/joggingtur men det får vänta till imorgon om jag känner mig friskare då!
Har idag fått veta att det kommer att bli mer jobb för mig och det är jag jätteglad över eftersom att jag just nu "bara" jobbar 50%, så på måndag börjar det nya med 10 timmar mer i veckan så då har jag ju 75% jobb. Kommer att börja kl07.00 på morgonen och slutar just innan 09.00 då jag far iväg och jobbar som pers.ass. jag väljer hellre att kliva upp tidigt och jobba 2 timmar extra på morgonen istället för att sluta kl16 på dagarma. Så from måndag jobbar jag 07-14 :) Känns bra med lite mera pengar på kontot!

Ikväll kommer det inte att bli många knop, kanske mellan soffan och köket! Haha!

KRAM :)

Fyrtiofjärde dagen

Publicerad 2010-11-16 19:13:03 i Knäskadan

What a day!

Åh vad underbart trött och seg jag är efter tisdagsdejt på badhuset med Anna Forss. Hon kör också rehab efter ett brott i foten så nu kan vi sporra varandra, vilket verkligen behövdes på dagens vattenträning. Forssa hade fått ett program som vi körde enligt och totalt blev det ca 50 tuffa minuter i bassängen vilket känns nu såhär efter middagen.

Att det kan vara så jäkla jobbigt att trampa vatten trodde jag inte, eller jag visste att det skulle vara jobbigt, men inte alls så där.. Så nu kör vi tisdagsdejt på badhuset och alla som vill får väldigt gärna komma och vara med för det passar även de som inte kör rehab! Men bered er på ett sjukt jobbigt pass iallafall!

Det var längesedan jag var så andfådd, varm och hade mjölksyra efter ett träningspass. Efter några intervaller så skrek benen och armarna men det var ju bara att fortsätta, inte kunde jag ge upp nu, inte med super Forssa vid min sida. Oj så mycket lättare det är att träna om man har någon med sig, en som pushar och peppar. Och vad mycket enklare det är att ta sig iväg och träna, har jag ingenting planerat så kan jag lika gärna skjuta på det och sen är klockan alldeles för mycket, jag är för mycket lagspelare!

Jag tror att jag ska till Vindeln och simma lite på torsdag också eftersom att det passar väldigt bra för mig och mitt knä!

Faktiskt så går det ganska bra nu att göra det som jag vill, jag tänker inte alls så mycket på mitt knä och det är ruggigt skönt! Visst känner jag av det ganska mycket nu efter bassängträningen, men det ska kännas att man gjort någonting också! :)

Ikväll blir det ingenting mera förutom att slappa i soffan med min kompis tvn! :)

KRAM
och visst syns vi nästa tisdag?!

Hell YEAH!!

Publicerad 2010-11-15 21:26:01 i Knäskadan

Det blev tame-fan en joggingrunda, det kändes sisådär från början så jag promenerade en bit och sen så började jag att jogga. Vilken underbar känsla, det gick inte så jättesnabbt och det blev ca 2km, men jag är så jäkla nöjd iallafall! Det tar sig! Såklart var det inte helt smärtfritt och visst kändes det instabilt, men så otroligt underbart att ändå känna att knäet pallar med en del. 

Med ett leende på läpparna hela vägen så hade jag fotbollssäsongen 2011 i tankarna, jag ska tillbaka, förr eller senare! Det kan ni ge er den på! :)


KRAMAR

Fyrtiotredje dagen

Publicerad 2010-11-15 15:09:31 i Knäskadan

Nu har jag 2 nätter i rad drömt om att jag spelat fotboll och det har gått riktigt bra, jag har varit snabb, stark och målfarlig, alla de egenskaper som jag verkligen vill vara bäst i. När jag väl har vaknat så har jag varit så lycklig över att jag spelat fotboll men sen när jag klivit upp ur sängen och känner mitt trasiga knä så blir dagen så mycket sämre, att man kan bli så ledsen och besviken efter en dröm. 
Jag brukar aldrig komma ihåg drömmar i vanliga fall, men nu när de handlar om fotboll så kommer jag ihåg precis vad som hänt!

Knäet har väl känts helt okej dessa dagar, igår var jag ute på en lång promenad på ett guppigt och snöigt underlag och efter det så kändes det verkligen att jag kanske gjort lite mer än vad jag borde.. men samtidigt så måste jag ju känna vart mina gränser går och göra det som jag klarar av! Imorgon lutar det åt träning på badhuset, trampa vatten och lite övningar, med Anna i laget som också kör sin rehab efter ett brott i foten som nu är läkt. Det är så skönt att ha någon fler som kör rehab och som man kan få tips och sporring av när motivationen tryter.

Fast egentligen så önskar jag ju att ingen skulle behöva köra rehab eller bli skadad för vägen tillbaka är längre än vad man tror och redan så börjar jag tvivla på mig själv om jag kommer att orka hela vägen tillbaka, för det är ju trots allt det jag vill!

Igår blev jag lite arg och ledsen på en bekant som undrade hur det var med mig, mitt knä och operation. Jag sa som det var att det är ganska bra och att det blir en operation eftersom att jag vill tillbaka till fotbollsplanen och kan jag inte det så vill jag ju hålla mig fysisk aktiv på något annat sätt. Då undrar den här personen om vad det skulle bli för sport om inte fotbollen funkar. Den tanken har aldrig slagit mig, det har mest bara varit ett sätt att tänka framåt. Inte vill jag sluta med fotboll i tanken innan jag ens prövat spela på "riktigt" igen, aldrig att jag kan ge upp fotbollen bara sådär och rikta in mig på någon annan idrott innan jag vet om det håller... Jag blev faktiskt besviken på personen som frågade detta för den vet hur mycket fotbollen betyder för mig och att jag aldrig skulle ge upp den innan jag ens försökt. Varför inte peppa istället för att trycka ner?!

Aja, idag ska jag faktiskt ut för att se om knäet håller för en lite jogging tur eller om det blir en promenad istället!

KRAM
och ni vet att om ni inte har någonting speciellt inplanerat på kvällarna och vill ha lite sällskap så har jag ju all tid i världen!

Fyrtioförsta dagen

Publicerad 2010-11-13 11:45:25 i Knäskadan

Jaha, vad ska man hitta på idag då?! Snön singlar ned och jag är sådär lagomt seg och trött idag efter en sen gårdangskväll..

Kanske att det blir att fortsätta med pysslandet som jag påbörjade igår, men samtidigt så vill jag hitta på någonting att göra. Men att gå på stan i detta väder känns inte speciellt lockande och simhallen i Vindeln har inte öppet idag.. Så vi får se vad som händer!

Idag känns det iallafall inte bra i knäet, det känns som att någonting ligger på fel plats och inte är där det ska vara. Jag småhaltar lite för att knäet går inte riktigt att räta ut helt, hoppas att det blir bättre desto längre dagen går!

KRAM

Fyrtionde dagen

Publicerad 2010-11-12 12:39:35 i Knäskadan

Somnade väldigt snabbt igår och var ju sådär lagomt seg så natten har varit helt underbar! 

Vaknade i morse och kände att knäet var lite stelt samt att jag hade träningsvärk i axlar och armar från gårdagens simning. Men det är ju underbart med träningsvärk så jag går bara runt och njuter över att jag gjort någonting fysiskt där musklerna inte var beredda!

Det har redan blivit en promenad runt "byn" i detta fina vinterväder, nu ska jag försöka att knåpa ihop lite julkort som senare ska skickas iväg. Jag brukar alltid vara ute i sista stund så det är lika bra att börja medan man har tid och inte bättre för sig!

Jag och mamma pratade medan vi gick och det kom ju såklart upp om min knäskada och om vad som händer och har hänt! Egentligen känns det ju lite jobbigt att bli opererad för nu har jag ju ändå gjort så pass stora framsteg och jag kan gå, simma och leva ett ganska så normalt liv. Efter operationen är det ju tillbaka på ruta ett och jag ska gå igenom samma sak som jag redan gjort... Det har inte varit en lätt resa än så länge och lättare kommer den med all sannolikhet inte bli. Men förhoppningsvis så blir det bra efteråt (även om man inte kan vara helt säker) och jag kan sikta mot fotbollsplanen igen! För som det är nu så går det ju inte att göra det jag vill!

Att behöva kolla vart man sätter fötterna varje gång jag är ute och går, att behöva tänka på hur jag rör mig, att inte vrida kroppen om jag inte är beredd, att inte kunna sitta som jag vill... Det finns så mycket saker som man bara tar för givet att man kan göra.. men det går bara inte!


KRAMAR

Trettionionde dagen

Publicerad 2010-11-11 21:19:08 i Knäskadan

Idag har jag nog utmanat ödet och mitt knä lite grann.

Efter all den snö som föll igår så var det en hel del att skotta hos hon som jag jobbar hos. Inte nog med att det "bara" var gården så hade ju såklart plogbilen gjort värsta blöta snövallen för hennes infart som jag också skulle vara tvungen att skotta bort. Jag gillar att skotta snö i vanliga fall, men nu så kände jag mig lite osäker på hur det skulle fungera med knäet och om jag skulle orka rent fysiskt, men allting gick bra även om jag kände av det efteråt med lite mer smärta än vanligt!

Efter jobbet så hann jag bara hem för att laga middag innan jag skulle skjutsa lillasyster till Vindeln och hennes hockeyträning. Jag hade kollat upp att simhallen var öppen så jag plockade med mig min bikini och förhoppningsvis så kunde jag simma lite grann, har ju inte testat det sen jag skadade mig och var såklart väldigt skeptiskt till att det skulle hålla eftersom att det är så instabilt. Men, det gick ganska bra iallafall, jag simmade 100 meter och stannade sen för att vila lite, gjorde lite övningar i vattnet för att utnyttja det motstånd som finns där, simmade lite till, stannade och gjorde övningar. Helt plötsligt så hade jag fått ihop 1000meter. Det var riktigt skönt att det funkade men självklart så känns det att jag belastat och gjort övningar/rörelser som jag inte är van vid.

Men jag är stolt över mig själv och detta var absolut inte sista gången som ni kommer att se mig plaska runt i vattnet!

Nu händer det inte mycket mer ikväll för jag är sådär skönt seg och mosig efter simturen och en sväng i bastun. Åh vad underbart det är att leva!

KRAM

Trettioåttonde dagen

Publicerad 2010-11-10 16:11:59 i En bra dag

Jag är glad idag också! 
Jag är glad att dagarna går. 
Jag är glad att det närmar sig januari. 
Jag är glad över att det snöar för vintern och julen närmar sig.
Jag är glad efter en trevlig dag på jobbet.
Jag är glad för att jag har haft trevligt middagsbesök.
Jag är helt enkelt väldigt glad idag! 
Det var faktiskt ett tag sen som humöret var på topp men nu känner jag att det vänder och jag kämpar varje dag med mina knäövningar för att vara så bra förberedd och tränad som möjligt inför operationen så att rehaben efteråt går snabbt och så att jag kan sparka boll igen!



Har träffat på världens sötaste vovve idag också!
Jag och hon som jag jobbar hos satt och åt lunch när jag tittade ut genom fönstret och såg någonting brunt, avlångt med stora öron som kom hoppandes genom snön över grannarnas tomter. Snabbt försvann den in under en altan och gömde sig. Jag sa att det där är nog en hund som sprungit lös men det tyckte inte hon som jag jobbar hos att det såg ut att vara, hon trodde att det var en mink eller iller. Vi brydde oss inte så mycket men efter ett tag så hörde jag hur någon hund skällde och det var ett sånt där ledset eller oroligt skall. På med ytterkläderna, plumsa genom snön mot altanen som den hade försvunnit under. Väl där såg jag ingenting med hörde hunden som gnydde. Pratade med den och visslade lite på den så tillslut kom den fram och det var en tax. Plockade upp den och fick världens blötaste puss! På halsbandet fanns det ett telefonnummer som jag ringde och det svarade en kvinna som var väldigt glad över att jag hittat hennes hund! Jag lämnade tillbaka hunden till dess rätta ägare även fast jag mest av allt hade velat behålla den!
Så det var dagens goda gärning!



KRAM på er

Trettiosjunde dagen

Publicerad 2010-11-09 22:07:39 i Knäskadan

Har träffat specialisten idag!! :)

Så nu blir det operation i januari!
Jag gick till specialisten med blandade känslor. Jag har varit så hoppfull att få operera mitt knä någon gång och allra helst innan jul. Men samtidigt så kan jag ju gå och räta ut benet precis som vanligt så kanske tyckte han att jag skulle klara mig utan operation.....

Lite nervös och ett kallsvettigt handskak, sen av med jacka och sätta sig på stolen med pulsen högre än på väldigt länge. Han tyckte att det såg riktigt bra ut och undrade hur jag kände det. Jag sa som det var att jag har ont varje dag, att det låser sig och att det känns väldigt instabilt och otäckt att gå nedför trappor! Han lyssnade och sa att jag kommer att ha ont i knäet ett bra tag till eftersom att smällen var riktigt stor. 

Han sa igen att han tycker att jag aldrig mer borde spela fotboll men det borstade jag av mig på en gång och sa att jag ville göra allt jag kunde för att komma tillbaka på fotbollsplanen och skulle jag inte känna att knäet håller för fotboll så vill jag ju absolut kunna vara fysisk aktiv, antingen inom någon annan sport eller bara kunna hålla igång med löpning och styrketräning. 

För att det ens ska vara möjligt att jag ska kunna hålla på med någon fysisk aktivitet och kunna runda en husknut utan att det finns risk för att det ska hoppa och ha sig så måste det bli OPERATION. Annars så kommer jag inte ens att kunna jogga om det inte är ljust ute och slät terräng, men hur kul kan det vara?!

Så nu ska jag träffa specialisten igen antingen innan jul eller efter, men med all sannolikhet blir det OPERATION I JANUARI! Jag är ÖVERLYCKLIG!!!!

Nu skulle jag kunna hoppa över december och julen bara för att få bli hel och kunna påbörja min rehabilitering och resan tillbaka mot fotbollsplanen!


KRAMAR i massor på er!!

5 veckor

Publicerad 2010-11-07 19:59:19 i Knäskadan

Idag är det fem veckor sedan jag skadade mig och jag vet att det kanske är lite konstigt att jag har sådan koll på hur många dagar, veckor och månader det är sedan jag gjorde illa mig, men för mig så är det skönt att kunna veta att jag ändå har gjort så pass mycket framsteg som jag har gjort och att tiden verkligen räcker till för att jag ska bli hel och kunna spela fotboll igen.

Men idag så har det inte varit någon vidare bra dag... Var ute en sväng på förmiddagen och hjälpte mamma och pappa med att bära bort och elda lite ris. Men sen när jag kom in så var det inge bra, ovanligt ont i knäet på mycket, mycket länge. La mig i soffan med benet i högläge men smärtan ville inte försvinna.

Jag tog mig ut på en promenad iallafall men det gick inte särskilt snabbt och det blev inte jättelångt. Det känns inte värre nu så det var nog inte helt fel att vara ute och få lite friskluft.

Nu blir det en kväll i soffan med bla Vem kan slå Filip och Fredrik!

KRAM

Trettiofemte dagen

Publicerad 2010-11-07 11:43:43 i Knäskadan

Vaknar upp till en fin dag idag också, att det kan göra så mycket på humöret om vädret är fint! Jag blir så mycket gladare och piggare om det är lite finare väder och jag vill hitta på så mycket mer att göra. Vi får se vad jag ska göra idag men en promenad blir det ju såklart. Har börjat få upp farten på promenaderna nu så jag tillochmed blir lite svettig. Fast det kanske beror på att jag tappat så mycket kondition också! :)

Knäet känns väl helt okej idag, lite trött i musklerna runtomkring och instabilt som vanligt. Men men, jag får försöka att ta det lugnt, tänka på vad jag gör och ändå vara glad att jag kan gå och stå.

Nu vill jag bara att det ska bli tisdag så jag får träffa specialisten och höra vad han har att säga. Om han säger att det inte ska bli någon operation så vet jag inte riktigt vad jag ska säga eller göra. Egentligen har jag nog inte tappat så jäkla mycket muskler och vet inte hur mycket jag behöver bygga upp igen för att vara "normal" stark. Och är det såhär instabilt och ont varje dag så tror jag inte att det blir så mycket bättre med mer muskler. 

Mätte förresten mina lårmuskler och vadmuskler för att se hur mycket det skiljde i omfång. På vaderna var jag 1cm större på det högra benet som jag skadat..... och på lårmusklerna skiljde det ingenting. Men jag känner ju ändå att jag inte har samma muskelstyrka i båda benen.


KRAM på er

Trettiofjärde dagen

Publicerad 2010-11-06 15:26:24 i Knäskadan

Vaknade jättepigg kl 8.13 och kunde inte somna om, så när jag såg det underbart vackra vädret som var ute så bestämde jag mig förr att kliva upp, klä på mig och gå ut på en promenad. Jag höll ett ovanligt högt tempo på gången och gick 4km (lite längre än vanligt) men det straffade sig nästan på en gång.... Tog även några joggingsteg när jag nästan var hemma och det gick inte alls bra, det kändes som att underbenet inte alls hängde med och det blev stora stötningar i knäet varje gång jag satte ner foten.

Nu känns det i knäet att jag varit ute och rört på mig, det är väldigt ömt i hela knäet och jag känner mig trött i musklerna runtomkring. Men det är väl så att man får skylla sig själv när man vill liiiiite för mycket!

Om en timme ska jag bege mig mot Örnsköldsvik med mina kusiner för att se på Modo - Linköping. Hoppas att det blir en bra och spännande match!

På tisdag får vi se vad specialisten säger om mitt knä, för som det är idag så är det inte dugligt till mycket....

KRAMAR på er

Trettioandra dagen

Publicerad 2010-11-04 21:40:32 i Knäskadan

GRATTIS ÄLSKADE MAMMA PÅ FÖDELSEDAGEN! :)
Nu har alla gäster åkt och det har varit en trevlig kväll med god tårta, skratt och mycket prat. En bra kväll helt enkelt!

Har varit på Norrlandskliniken idag och träffat sjukgymnasten som var väldigt imponerad över att jag "hittat igen" musklerna så pass bra som jag har gjort. Det kändes ju bra att höra det man jag vet inte riktigt om jag kan hålla med honom... Det känns iallafall ganska bra idag, men visst, det gör ont ibland och det är instabilt.

Har fått 3 nya övningar, eller 2 uppgraderingar och 1 helt ny övning. Så det går framåt.

Jag ska fortsätta med de övningar som jag redan gör och sen ska jag göra följande:
1. Sitta på en stol med fötterna i golvet lite snett in mot stolen och pressa foten framåt och nedåt. Detta tar på lårmuskeln.
2. Stå med fötterna ihop, böja på knäna, gå upp på tå på ena benet men behålla det andra i backen (som en ballerina). Böja mer på knäna och sen köra statiskt med lite förflyttning upp och ner. (En svår övning att förklara!) Detta tar på vaden och låret.
3. Sitta på ett bord eller stol och "dingla" med benen. Sen ska jag rotera underbenet utan att hjälpa till med foten eller musklerna på sidan om knäet. Det är bara en liten, liten muskel i vaden upp mot knävecket som ska arbeta och därför så känns det nästan inte när man gör rätt. Det är den lilla muskeln som ska tränas för att återfå balans och stabilitet.

Det känns riktigt bra att få göra några nya övningar även om jag ska fortsätta med de som jag gjort tidigare! Hoppas bara att det blir starkare och mer stabilt.

Ser framemot att få träffa knäspecialisten på tisdag och höra vad han säger. Ska säga att jag vill operera mig även om det finns nackdelar med det också.

KRAM

Trettioförsta dagen

Publicerad 2010-11-03 18:20:16 i Knäskadan

En hel månad har gått sedan jag skadade mig och slet av det främre korsbandet, spräckte menisken, skadade det yttre ledbandet och nästan slet av bicepssenan (baksida lår). Oj, vad tiden går fort.....

Idag har det nog varit en ganska bra dag eftersom att jag inte alls tänkt eller lagt märke till knäet. Så det kanske är på bättringsvägen iallafall!

Jag gör mina övningar som jag ska och imorgon får jag väl veta hur det har gått för mig, om det är så att jag bygger lite muskler kring lår och vader eller om jag bara fortsätter att tappa de jag har. Ska lite senare ikväll bege mig ut på en promenad för att rasta kroppen lite grann och rensa hjärnan på alla tankar som snurrar. Med lite musik och stavarna så ska det nog bli fint.

Tog mig en liten paus från mitt pysslande för att kolla in vad som händer på nätet. Jag håller på att göra rosor och blommor av sockerpasta som ska vara på mammas tårta imorgon, det går då ganska bra tycker jag! Håller även på att "sno ihop" tårtan genom att bre på lemoncurd och ska snart göra en jordgubbsmousse som också ska vara mellan. Jag hoppas att tårtan blir god. Annars får jag väl bjuda bort den:)

KRAM

Bakat en underbart god äppelkaka!

Publicerad 2010-11-02 17:13:19 i En bra dag

Min underbara mamma fyller år på torsdag och hon ville så gärna att jag skulle baka någonting av de äpplen som skulle behöva användas så jag letade efter recept och hittade detta:

Äppelkaka i långpanna

4 st ägg
4 dl strösocker
5,5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
100 gram smör el margarin (smält)
2 dl mjölk
4 tsk kanel
4 msk strösocker
7 st äpplen ( eller mer)

Gör så här

  1. Blanda socker och kanel i en påse.Skala och kärna ur ca 7 äpplen och skär i klyftor.Spara hälften av kanelblandningen för att strö på kakan.Lägg äpplena i påsen och blanda om.
  2. Vispa ägg och socker poröst.Blanda bakpulvret med mjölet i en annan skål.Smält smöret.Rör i smälta smöret,mjölken och sikta ner mjölet i ägg och sockerblandningen.
  3. Smöra och bröa en långpanna 30x40 cm.Häll i smeten. Stick ner äppelklyfterna i rader på smeten. Strö därefter resterande kanelblandning över kakan.
  4. Grädda i 200 grader ca 25 minuter. Låt kaka kallna.Skär den i bitar.Efter önskemål. Går bra att frysa.


    Jätteenkelt och supersmarrigt!

    KRAM

Trettionde dagen

Publicerad 2010-11-02 14:13:44 i Knäskadan

Nu är det inte så stor variation på hur jag känner mig och hur jag mår. Nu rullar veckorna på som vanligt och jobb varvas med rehabträning, promenader och tv-tittande. 

Känslan i knäet är densamma som det varit nu i några dagar, ont, ömt och framför allt väldigt instabilt så det känns ju inte alls så bra. Hoppas bara att de kan fixa till det så jag en vacker dag är tillbaka på fotbollsplanen, eller iallafall kan leva ett så bra liv som möjligt. Att man kan bli så begränsad av att ha ont i ett knä...

KRAM

Tjugonionde dagen

Publicerad 2010-11-01 17:25:44 i Knäskadan

Vaknade imorse med ett ömt, stelt, instabilt och inte alls trevligt knä. Jag kan ju inte ha tränat för hårt för jag har ju kört samma belastning och repetitioner i någon vecka nu så det borde ju inte vara för tufft tycker jag! Men jag har märkt att svullnaden börjar lägga sig och snart är det helt borta så det kanske är den som hållit ihop mitt knä så att det inte känns så konstigt. Men nu är det inte roligt.

Jag längtar tills nästa vecka då jag ska träffa specialisten igen och se vad han säger för så här klarar jag ju inte av att leva. Hoppas bara att jag kan få en operationstid ganska snabbt så detta trasiga knä rättas till.

Har jobbat idag, gått i trappor uppför men småhoppat nedför, att det ska vara mycket värre att gå nedför. 

Det blir nog en promenad ikväll med mina stavar och mina nya löparskor. Så skönt att komma ut och röra på sig så att jag inte klättrar upp efter väggarna här hemma!

Lite pyssel ska nog också hinnas med, det är väl hög tid att börja göra julkort för julen närmar sig med stormsteg!

KRAM

Om

Min profilbild

Jempa

3/10 2010 främre korsbandet 16/2 2011 operation 21/6 2011 inre menisken 20/9 2012 operation 10/6 främre korsbandet igen Vid frågor, maila mig på [email protected]

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela