Resan tillbaka efter två korsbandsskador

Här läser ni om min resa tillbaka till ett aktivt liv efter 2 främre korsbandsskador, en meniskskada och kärleken till fotbollen.

Kvällens träning

Publicerad 2011-04-27 20:04:02 i Efter operationen

Jag testade de alla nya övningarna på kvällens fotbollsträning och det kändes riktigt bra! Hoppen i trappan körde jag 3x10 och benböjen 2x10. Sprang även Arsenallöpningen och shit vad jobbigt det var! Tycker ändå att jag jobbat upp flåset ganska bra i och med att jag cyklar/promenerar/springer flera gånger om dagen. Men jag hade ändå 186 i maxpuls fast jag bara skulle ligga på 80% fart... inte bra det där inte!
Gjorde draken med en medicinboll på 3kg och balansplatta. Det är så mycket roligare att träna på fotbollsplanen bland alla andra. Visst, jag vill så mycket hellre vara med och sparka boll, men att bara kunna prata med någon före/efter träningen och mellan övningarna!

Sen är ju laget så UNDEBART att det inte går att beskriva!!! Jag skulle aldrig orka detta utan tjejernas/ledarnas uppmuntrande och peppande ord! Tack för att ni finns :)

Annars så hinner jag inte speciellt mycket om dagarna, jobbar hela dagarna och försöker att träna så ofta som jag kan. Cyklade till jobbet igår eftermiddag (ca 9km på 22min) och jag tycker att det är super att det går att träna samtidigt som man ska någonstans! Att förena nytta med nöje!

KRAM på er, nu ska jag hoppa in i duschen!

10 veckor och hopp om livet!

Publicerad 2011-04-27 19:59:00 i Efter operationen

Har varit full rulle hela dagen och det känns som att det är nu först som jag sätter mig ner och tar det lite lugnt!

Jobbade 7.15-13.15, sen in till Umeå för att gymma med Linda ca13.45- 14.45. Bytte om och sen mot sjukgymnasten på Norrlandskliniken 15.30-16.10, snabb handling på Maxi 16.20-16.45, till lägenheten och slänga i sig middag (hade fått matlåda av mormor med potatis och älgkött!), 17.10 cyklade jag iväg till Gamlia för att träffa tjejerna i laget och passa på att träna och nu äntligen är jag hemma (19.30)!

Hos sjukgymnasten så gick det riktigt bra idag också! Han undrade vad jag tränade och hur mycket belastning som jag klarade av och jag får tyvärr inte springa snabbare än vad jag gör nu! Men, fick ändå lite nya övningar och han tycker att jag hittat igen musklerna väldigt fint!

Djupa benböj med en vikt i händerna (minst 3kg) - tidigare körde jag djupa benböj med hjälp av att hålla i handtagen på en dörr, men nu uppgraderas den övningen och tillslut så ska jag klara benböjen utan "hjälp".

Får börja hoppa nu!!
Dels upp och ner för ett trappsteg på ett ben. Jag ska göra så många som jag känner att mitt opererade ben orkar, när jag känner att jag tappar spänst eller styrka så måste jag sluta.

Den andra hoppövningen innebär att jag småhoppar på ett ben och sen några hopp på platsen, i sidled och framåt/bakåt. Bara små rörelser i sidled och framåt till att börja med, sen blir det snabbare och större hopp.

Ska också köra lite mera fartlöpning med inte så lång vila mellan. Arsenallöpningar ska jag köra och de "vanliga" är 15-5. Alltså 15 sek löp, 5 sek gång. 12gånger
Men jag ska köra 15-10, 15sek löp och 10sek gång. dvs lite mera vila mellan varje intervall. 

KRAAAAM!

Inte riktigt tid för bloggen...

Publicerad 2011-04-25 09:15:48 i Efter operationen

Jättedålig uppdatering, jag vet...

Men jag har som inte riktigt lust eller tid att skriva här på bloggen.. nu vet jag inte riktigt vad jag ska skriva om då det inte händer speciellt mycket i min rehab eller i mitt övriga liv. 
Och sen nu när jag har börjat jobba efter sjukskrivningen så finns det inte mycket tid över till att sitta vid datorn!

Jag jobbar iallafall heltid nu och det går bra, fast jag hade inte tackat nej till att vara ledig ända fram till semestern... trivs inte hundra på mitt nya ställe där jag jobbar, så det kanske är dags att leta reda på något nytt jobb inom ett annat område!

Allting flyter på bra med rehabiliteringen och det blir minst ett pass om dagen. Igår körde jag lite backträning, 100 meter uppför på 22sek, promenad ner igen och vila i ca 1 min, upprepade 8 gånger och det var en skön träning. I lördags var jag ute på en cykeltur i ca43 min, har ingen susning om hur långt det var, men jag ska kolla med bilen någon dag så jag vet hur långt jag klarade!

På onsdag är det dags för att träffa sjukgymnasten igen, vi får väl se vad han säger denna gången och vad det blir för nytt! Tror då inte att det är dags för någon träning med fotboll ännu! Men vi får väl se!

KRAMAR

9 veckor

Publicerad 2011-04-20 09:26:14 i Efter operationen

Ojoj vad tiden går fort!

Allting känns då fortfarande mycket bra och jag har än så länge klarat mig utan bakslag! Jag hoppas verkligen att jag inte behöver vara med om något sådant, men man vet ju aldrig!

Igår var jag på fotbollsträningen och tränade lite grann! Vi hade halvplan så jag joggade från kortsidan till mittlinjen fram och tillbaka. Sen var jag ju bara tvungen att testa trycka på lite grann. Så jag sprang snabbt, inte det snabbaste jag kan, men ändå snabbare än jogg. Så från kortlinjen till mittlinjen snabbt, sen lätt jogging tillbaka. Upprepade detta 5 gånger, gjorde lite övningar och sen körde jag ett till sånt löppass.

Det kändes riktigt bra och jag börjar våga trycka ifrån i löpsteget även fast det känns lite olustigt just nu! Jag längtar tills jag kan springa i maxfart och sen göra en riktningsförändring utan att behöva vara orolig för att knäet inte håller!

Igår började jag jobba heltid igen efter sjukskrivningen. Det har varit skönt att vara sjukskriven i 2 månader, men det känns nästan ännu bättre att få återgå till jobbet och få lite rutiner igen! Ska på ett möte idag och sen så blir det cykeln hem igen. Det är ungefär 1,5mil hem så det blir ett bra träningspass, hoppas bara att det inte är motvind!

KRAM :)

Jogging, jogging

Publicerad 2011-04-18 16:06:21 i Efter operationen

Var ute på en löprunda tidigare idag och det gick så mycket bättre än vad jag förväntade mig!

För ungefär 2 veckor sedan sprang jag en runda på drygt 18min och kroppen kändes tung. Idag sprang jag samma runda i enorm motvind på ca11 min. Vilken förbättring! :)
Dels så vågar jag sträcka ut benet, trycka på i frånskjutet och sen orkar jag hålla högre fart! Innan sommaren så ska jag klara den där rundan på under 10min hoppas jag! Den är en lååååång uppförsbacke och sen vänder man och det blir nerförsbacke sista biten. En ganska rolig och tuff bana!
Första gången jag sprang där så var jag väldigt försiktig i nerförsbacken för knäet kändes lite olustigt och jag litade inte riktigt på att det skulle klara av stötarna. Men idag släppte jag på (inte fullt, höll igen lite ändå) nerför och det kändes bra! Mitt knä HÅLLER!! :)

Ikväll blir det ett distanspass, antingen på cykel eller klädd i gympaskorna. Vi får se vad som känns bäst om några timmar! Ska även vara duktig och köra övningarna idag. Har haft vilodag både lördag och söndag från all träning.


KRAM på er! :)

Seriepremiär imorgon

Publicerad 2011-04-16 19:49:30 i Efter operationen

Det känns tungt...

Jag hade mest av allt önskat att jag kunde vara med tjejerna.

Att dra på sig matchtröjan, tejpa fast benskydden, känna premiärnervositeten i magen, gå ut på gräset och värma upp, få puls, sparka på en boll, gå in i en närkamp, springa så att svetten lackar, nicka, passa, skjuta, glidtackla, ta i hand och tacka efter matchen, fira en seger och duscha.

Men det känns långt bort, men ändå så nära...
Jag är ju med, fast ändå inte.
Jag är på fotbollsplanen, men inte med de andra.
Jag springer, men inte efter en boll.

Tungt är det enda som jag kan säga just nu....

8 veckor

Publicerad 2011-04-14 21:10:58 i Efter operationen

Igår var det 8 veckor sedan operationen och jag känner inte av mitt knä i vardagliga livet. Om jag gör någonting konstigt eller försöker att sitta på det så tar det emot, men inte så att det gör ont.

Har kört 2 pass om dagen hela veckan och nu börjar det kännas i benen! Tänkte bara köra ett pass imorgon och ett på lördag, sen är det hel vila på söndag!

Det känns så skönt med träningsvärk, jag vet att jag gör någonting och att mina muskler får jobba. Det känns att baksidan är en del försvagad för där får jag snabbt träningsvärk och känner mig trött i musklerna där. En övning som jag kör som jag tycker är väldigt bra är draken, förklarade den övningen i ett tidigare inlägg som ni hittar här. Körde den med en 5kgs vikt i händerna och 3x20 i förrgår och känner av träningsvärken fortfarande...UNDERBART :)

Nu har jag precis kommit hem från fotbollsträningen. Så underbart roligt det är att träffa tjejerna, vad skulle man egentligen göra utan den laganda som finns?!
Joggade och körde lite ben och mer överkropp.
På söndag laddar vi inför seriepremiären mot Bollstanäs. Det ska bli spännande att se hur vi kommer att prestera i år.

Nu ska jag se sista av sm-finalen Färjestad- Skellefteå.

KRAMAR

Bilder

Publicerad 2011-04-09 10:55:35 i Efter operationen

Nu är ju faktiskt inte mina bilder äckliga längre, så ni som är känsliga kan nog titta ni också :)


Jag tycker inte att jag tappat speciellt mycket muskler...Vi tar en sista närbild på mitt långa ärrSå ser det ut just nu, drygt 7 veckor efter operationen!

Träning!

Publicerad 2011-04-09 10:41:54 i Efter operationen

Har precis varit ute på en löprunda!

Detta var första gången efter operationen som jag sprang en hel sträcka utan att gå någonting emellan! Det kändes riktigt bra att springa men det var en liten skum känsla när jag skulle springa nerför en ganska brant backe. Stötarna blev mer påtagliga och det kändes lite grann på insidan av knäet just ovanför det stora ärret. Jag tog det lugnt och försiktig så det blir spännande att se hur knäet reagerade på en längre löpsträcka, just nu har det då inte svällt.
Totalt 18 min löpning var mycket lagomt!

Det enda som jag saknar är min kondition, jag har tappat den helt och hållet och jobbar på att hitta igen den någonstans! Men framförallt så koncentrerar jag mig just nu på att bygga upp musklerna igen, konditionen brukar ändå vara ganska lättränad.

Nu har jag hittat igen en annan bra träningslåt också!
Lulu And The Luvvers – Shout
Ni känner säkert igen den från tv där den varit med i en reklamfilm. Men den är super att springa till :)
Mina träningslåtar ska gärna vara så att det finns ett tempo som man kan springa/cykla till, det känns som att det går mycket lättare om man har ett tempo att följa efter!

Snart ska jag göra mig iordning för att följa med laget till Robertsfors där vi ska träningsmatcha mot Åkullsjön, jag hoppas och tror att det blir vinst! :)

KRAM

Pyssel!!

Publicerad 2011-04-08 10:55:16 i Pyssel

Jag håller på att pyssla lite grann.. men har ännu inte gjort klart och därför finns det inga bilder att bjuda på än så länge!

Syr cylinderformadekuddar som ska vara i min soffa! Hittade tyg för ett bra tag sedan, men har inte gjort någonting medan jag varit sjukskriven... men nu när jag börjat jobba lite lätt så kom lusten för att pyssla tillbaka. Tror faktiskt att det kan bli riktigt bra!

Annars så gör jag väl inte så mycket mer, jobbar, tränar och pysslar.. som vanligt vill säga!

KRAM

Inne på vecka 7

Publicerad 2011-04-07 15:54:24 i Efter operationen

I går var det 7 veckor sedan operationen och det känns jättekonstigt att det är så längesedan! Men samtidigt så känns det inte som att jag har opererat mig... Jag kan göra allt jag vill utan att känna av knäet. Allt utom att spela fotboll!

Nu tränas det varje dag och vissa dagar blir det dubbla pass också!
Såhär har min träningsvecka (än så länge) sett ut:

Måndag
Promenad 5km

Uppvärmning - promenad 500meter
Jogging 1 lyktstolpe, gång 1 stolpe i 2 km
+ knästyrka

Tisdag
Lyft av rullstol i och ur bil hela förmiddagen + skjutsa en person i rullstol (det är jobbigare än vad man tror)

Cykeltur 
6 km ganska snabbt
Vid 2 km kvar intervaller; Järnet 5 lyktstolpar, lugnt 3 lyktstolpar
Nedvarvning 1,5km
+ knästyrka

Onsdag
Cykel
1 mil på 20:35
+ knästyrka

Promenad 5km

Torsdag
Löpning
Uppvärmning- Promenad 1km (6km/h)
Jogg 500 m (8km/h) - Promenad 500m (6km/h) x 3
Gång 1 km (6,2km/h)
Tot 4,5 km på 41:30
+överkroppsstyrka och knästyrka


Sen får vi se vad det blir för typ av träning ikväll och resten av helgen!
Är ni nyfikna på mitt fotbollslag så har vi en egen blogg klicka Här om du vill komma till den!

KRAMAR

Då börjar jag om igen!

Publicerad 2011-04-05 19:28:23 i Efter operationen

Har nu varit sjukskriven i 7 veckor och det återstår fortfarande 2 veckor innan min sjukskrivning tar slut.
De första veckorna så var jag sjukt rastlös och visste inte hur jag skulle fördriva dagarna, men nu... jag vet inte riktigt vad jag gör men ändå så flyger dagarna iväg iallafall!

Jag har iallafall börjat lite tidigare på ett av mina fyra jobb och det känns underbart att börja om igen och att få göra lite nytta!
Det är bara 6 timmar/vecka så det är bra med en mjukstart tror jag! Jag jobbar som ledsagare åt världens mysigaste kvinna som behöver hjälp i vardagen med handling och andra ärenden. Så idag har vi tillbringat alla timmar i Umeå på affärer. Det var riktigt trevligt och dagen gick så snabbt. 
Eftersom att hon åker i rullstol längre sträckor och inne i affärer så har det blivit många lyft av rullstolen, i och ut ur bilen (lite extra träning) och mitt knä har inte reagerat det minsta på de ansträngningarna! :)

Jag tror att jag ska försöka få tag på en annan chef så att jag nästa vecka kan börja med ett till jobb som är på 5 timmar/veckan. Jag trappar upp sakta men säkert! På det jobbet så är jag kontaktperson och hjälper en tjej i skolåldern så att hon tar sig upp på morgonen och iväg till skolan. Trivs underbart bra där också! :) Så då blir det tidiga morgnar för mig eftersom att jag börjar 7.15-8.15. Men sen ska jag passa på att göra ett gympass innan jag åker hem eller vidare på nästa jobb. Jag är anställd åt Vännäs Kommun och där har man tillgång till ett gym. Det är väl inte världens fräschaste och det finns inte så mycket maskiner, men man klarar sig iallafall!

Den 18 april går sjukskrivningen ut så då börjar allting som vanligt igen!

KRAMAR

Söndag

Publicerad 2011-04-03 10:37:54 i En bra dag

Nu ringde precis pappa och sa att de skulle ner på älven för att pimpla, så jag ska bara klä på mig och skynda mig hem så att jag också kanske kan dra upp någon fin firre!
Igår hade mamma fått et fin sik på ca 5hg och pappa fick en mindre abborre.

Jag hoppas att det är min dag idag :)

KRAM

Lördagen

Publicerad 2011-04-03 10:36:20 i En bra dag

Jag hade ju som sagt inga större planer inför gårdagskvällen och var jätteslut i huvudet efter högskoleprovet. Jag hade ställt in mig på en lugn kväll i soffan med en liten godispåse och någonting spännande på tv. det hade varit ganska skönt och jag gissar att jag hade somnat framför tvn om jag skulle vara hemma.

Men, jag och några tjejer i laget åkte och köpte kinamat och sen åkte vi till Holmsund för att umgås och bara ha det trevligt. Det blev mycket fotbollsprat och sen var det ju också milan - inter på tv som vi såklart såg på! Kvällen gick fort och avslutades med spelet Bezzerwizzer där jag tyvärr var den felande länken i vårat lag. (skyller på att jag redan använt alla mina hjärnceller). Vips så var klockan efter 1 och då begav vi oss hemåt.

En riktigt trevlig kväll med mycket skratt med härliga tjejer!!

KRAM

Har förlorat alla hjärnceller

Publicerad 2011-04-02 16:39:09 i Just nu

Nu har jag kommit hem från Folkets hus på Ersboda där jag skrivit högskoleprovet hela dagen.

Jag klev upp 7 imorse för att just innan 8 bli upplockad av Lisa som också skulle skriva högskoleprovet.
Hela dagen har varit fullspäckad men timmarna har gått väldigt snabbt.

Jag har inte alltför stora förhopppningar på resultatet, men kl17 släpper de de rätta svaren så då ska jag iallafall kolla hur många rätt jag har!

Är så slut i huvudet just nu så ska ta en dusch och sen en powernap för att orka med någonting ikväll!

KRAMAR :)

Dag 44

Publicerad 2011-04-01 21:16:39 i Efter operationen

Igår var jag på gymmet för att köra ett pass.

Började med 5 min uppvärmning på cykel och sen blev det intervaller.
5x2 min med 1 min vila
och sen 10 min nedvarvning

Blev riktigt trött och flåset är långt ifrån det normala, men det kommer väl sakta men säkert det också.

Sen blev det benpress, först med det opererade benet och sen tyngre med båda benen. Körde även utfallssteg, tåhävningar och benböj samt överkropp.

Så idag har jag en härlig träningsvärk i benen, rumpan och vaderna. UNDERBART!

Nu är det bara att fortsätta kämpa och jobba!

Inte ett skämt!

Publicerad 2011-04-01 18:34:06 i Efter operationen

URSÄKTA FÖR ETT RÖRIGT INLÄGG!!

Idag är det ju 1a April och alla brukar ju skämta med varandra om än det ena och än det andra.

Men jag var till sjukgymnasten idag och där fick jag mycket bra besked!
Allting fortsätter att se riktigt bra ut och jag ligger fortfarande ovanligt långt fram i min rehabilitering även fast jag varit i Sthlm och varit sjuk.

Jag har fortfarande en hel del muskler att bygga upp och nu blir övningarna svårare och svårare med tyngre belastning. Idag fick jag 2 nya övningar. Djupa, djupa benböj och sen ska jag gå omkring hemma ihopkrupen som en apa med böjda ben (ni kanske inte förstår, men jag kan försöka att visa på bild i ett senare inlägg).

Men dagens BÄSTA besked är ju ändå att jag får börja jogga! Ja, ni läste rätt! JOGGA!!!!
Jogging är det nya som jag får köra igång med och jag har såklart redan varit ute på premiärturen efter operationen. De första stegen var väldigt stappliga och det gjorde ont på framsidan av knäet. Men efter bara några steg så försvann smärtan och allting gick mycket lättare. Joggade en lykstolpe och gick en. Bara lungt lungt till att börja med. Men snart får jag trappa upp löpningen också. 
Sväller inte knäet så är det bara att köra på och öka belastningen!

Idag är det 44 dagar sedan jag opererade mig eller drygt 6 veckor.
Det känns så underbart att allting går så otroligt bra för mig. Det känns som en enorm nerförsbacke och jag trodde att den här tiden skulle vara mycket tyngre än innan operationen. Men oj vad fel jag har. Nu känns allting så enkelt och jag vet att jag har flera månaders rehabilitering kvar innan jag är matchklar igen. Men nu har jag ju ett mål i sikte och jag vet att jag är på rätt väg.
Jag är på rätt sida av rehabiliteringen.

Var tvungen att titta tillbaka på mina tidigare inlägg och kolla när jag lyckades jogga för första gången efter skadan. Då tog det 43 dagar innan jag tog mina joggingsteg och idag är det 44 dagar från operationen. Det är ju sjukt att det är samma tid gången innan jag lyckas springa igen!

Ikväll blir det lugnt för att ladda upp inför högskoleprovet imorgon.
Jag har inga höga förväntningar men det känns bra att göra det ialafall och se hur man ligger till!

KRAMAR på er :)

Om

Min profilbild

Jempa

3/10 2010 främre korsbandet 16/2 2011 operation 21/6 2011 inre menisken 20/9 2012 operation 10/6 främre korsbandet igen Vid frågor, maila mig på jenniferboman@hotmail.com

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela