Resan tillbaka efter två korsbandsskador

Här läser ni om min resa tillbaka till ett aktivt liv efter 2 främre korsbandsskador, en meniskskada och kärleken till fotbollen.

Dag 9

Publicerad 2011-02-25 11:28:19 i Efter operationen

Att man hela tiden ska behöva vara på alla för att få den hjälp som man har rätt till... börjar känna mig som en gnällkärring snart!

Hade som sagt inte hört någonting från sjukgymnasten, så igår googlade jag lite och hittade igen mailadressen direkt till min sjukgymnast. Skickade ett mail där jag berättade vem jag var och att jag nu ville ha tid hos honom för att komma igång med träningen!
Kors i taket så fick jag ett svar sent igår kväll där jag fick en tid den 16/3(!) för att det passar rätt bra tidsmässigt... en hel månad efter operationen.
Han skrev också att jag skulle köra det program som jag fått för att komma igång med rörligheten. Men inte har jag fått något program inte, det var ju därför som jag hörde av mig till honom, för att få ett program att träna efter.

Jag kan ju ingenting om rehabilitering efter operation och att "hitta" på egna övningar och köra det som jag tror är bra är väl kanske inte det smartaste. Jag vill ju ha hjälp, vägledning och övningar. Hade jag fått övningar för 1 månad framåt så hade jag inte gnällt! Jag är disciplinerad och kan träna på egen hand, men jag vill bara veta HUR! Jag behöver inte komma på återbesök flera gånger i veckan för att se hur det går för min träning, jag vet att jag kan fixa detta på egen hand. Men ge mig övningar så att jag kan träna!

Skickade tillbaka ett mail, försökte att inte låta jättearg. Där skrev jag att jag inte hade fått något program och att det var därför som jag var angelägen om en tid. Skickade även mina kontaktuppgifter med adress osv för att han skulle kunna skicka ett program! Hoppas att det dyker upp någonting snart, antingen på mailen eller med posten!

Nu har jag skrivit av mig mina tankar om det där och förhoppningsvis kan det bara bli bättre!

Kommentarer

Postat av: Viktoria Kenning

Publicerad 2011-02-25 11:49:09

Jag förstår din frustration, man vet ju knappt nånting om sånt här och så har man tusen frågor på vad man ska göra och inte göra!



I mitt papper stod det att man skulle träffa en sjukgymnast ca en vecka efter operationen, så en månad låter länge, och jag fick hem ett program från sjukhuset när jag opererade mig, tycker det är dåligt att du inte har fått något! Hur ska man annars veta?



Jag fick iallafall göra vanliga rörselseövningar de första dagarna, tex dra foten mot dig och sen sträcka ut. Och ligga på mage och försöka böja på benet. Skulle även börja lyfta på benet (viktigt att ha knät böjt) först rakt och sen när jag låg på sidan. Sen andra veckan skulle jag börja med lite tåhävningar och fortsätta med rörelseövningarna och strykeövningarna.. Ca 2 gånger per dag.



Min sjukgymnast sa innan operationen att första veckorna får man absolut inte sträcka på benet och belasta, alltså spänna lårmuskeln när man har benet rakt. För det skadar det nya korsbandet. Men sen läser jag olika bloggar där dom fått börja med såna övningar direkt, tex trycka ned knät och lyfta på hälen, så jag vet inte. Men jag får iallafall ha foten på en kudde eller ihoprullad handduk och slappna av så det töjer och sträcker på baksidan. Och nu är sträckningen nästan lika bra på båda benen. Så det kan jag rekomendera tex när du ligger i soffan och ser på tv, lägg något under hälen så knät "hänger i luften" ca 10 minuter :)

Något som också är bra är ju att linda och försöka ha benet i högläge mycket, för att minska svullanden.



Jag var precis som du i början, och gick mycket och min sjukgymnast sa att det inte är något dålig alls. Så länge det inte gör ont eller sväller, det gäller bara att lyssna på kroppen. Och nu går jag jättebra utan att halta och inget ont, så jag tror inte det har skadat att jag började gå på benet direkt. Men som du säger kan det vara bra att ha dom ute, så man inte halkar tex. Fråga gärna om du undrar något! :

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jempa

3/10 2010 främre korsbandet 16/2 2011 operation 21/6 2011 inre menisken 20/9 2012 operation 10/6 främre korsbandet igen Vid frågor, maila mig på [email protected]

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela