Resan tillbaka efter två korsbandsskador

Här läser ni om min resa tillbaka till ett aktivt liv efter 2 främre korsbandsskador, en meniskskada och kärleken till fotbollen.

Jag bjuder på bilder!

Publicerad 2011-05-29 21:39:04 i FotoJag och min lillasyster i Turkiet 2008Pappa och lillasysterPappa och Mamma i Grekland 2010Storasyrrans kille, storasyster, pappa, mamma och Jag!

Ibland är jag ganska korkad, men duktig!

Publicerad 2011-05-29 21:27:56 i Efter operationen

Nå är jag bra dum ibland!

Jag var ju liiite bitter och frustrerad i förra inlägget och tog mig inte för att göra någonting. Då blir jag såå otrevlig och tråkigt att jag var tvungen att göra någonting åt det! 

Och, det bästa sättet för mig att bli trevlig igen är att göra av med den överskottsenergi som jag har är att träna. Det brukar inte bli några lätta träningspass när jag känner mig sådär utan då ska jag plåga mig mer än vad jag egentligen orkar. 
Och det var just det som jag gjorde!
Tog min nya cykel och trampade iväg mot den största backen som finns i Vännfors! Den är ca800 meter lång och nästan lika brant som en slalombacke (jag vet att det finns olika branta, men bara så att ni ska få er en uppfattning). Först tänkte jag springa där uppför 10 gånger, men jag sa till mig själv att jag inte skulle döda mig, sen sa jag 5 gånger, men även det skulle vara för mycket för att vara den första gången som jag sprang där. Så det blev tillslut 3 gånger uppför djävulsbacken med en mjölksyra i vaderna, låren och rumpan som heter duga. Löpningen tog ungefär 3 minuter så det blev en lång intervall. Promenerade ner och även då blev det ju träning för benen som var tvungen att bromsa, promenaden ner tog ca 5 min så det säger ju ganska mycket om hur långt det blev.

Jag har aldrig tidigare sprungit uppför den backen för att det är så äckligt lång och brant, men nu har jag besegrat den och kommer att köra fler pass uppför den där! Snart är jag kanske på mina 10 intervaller!

Hoppade på cykeln sen efter dessa intervaller och cyklade iväg mot rundan som är 1 mil. Trampade på i hög fart och kom hem precis innan det började spöregna! Nu är jag som vanligt igen och nu kanske jag orkar ta tag i saker istället för att bara ligga orörlig och apatisk i soffan!

Nu när jag är hemma fattar jag inte riktigt vad jag gjort och mamma och pappa funderade på om jag var dum?!
Det är kul när man chockar sig själv efter ett träningspass!

Är det ingen fler än jag som blir knäpp om man inte tränar?

Jag vill vara spelklar NU!

Publicerad 2011-05-29 19:03:47 i Efter operationen

Drömde i natt om att jag spelade fotboll och att allting gick så jäkla bra, sen....

...vaknar man upp och inser att det faktiskt bara var en dröm.
Och dagen har fortsatt i de tankarna...


Är lite frustrerad just nu. 
Mitt älskade Södra och alla underbara tjejer (+ledare) har varit och spelat match i Stockholm idag och jag har slaviskt följt matchen på damfakta.se där det uppdateras om mål, byten och gula kort. Efter 1a halvlek låg vi under med 5-0 mot AIK. Det känns så jäkla tråkigt att vi inte är med från första minut och ganska enkelt släpper in mål tidigt i matchen. Visserligen så var AIK i allsvenskan ifjol så det är ju ett bra lag. Men... slutresultatet blev 8-0 och jag vill så gärna kunna vara med och påverka matchbilden.
Jag vill kunna spela fotboll just NU!!!
Jag vill vara med och slita, kämpa och springa. 
Det gör så ont i hjärtat när jag inte ens kan vara med och påverka någonting, inte göra ett inhopp och springa sönder lite motståndare.
Att inte kunna visa det Stora Södrahjärtat som bultar inom mig.

Jag är så sjukt taggad på att få spela match igen, men det dröjer ju så sjukt många månader och timmar av träning innan jag ens är i närheten.. ska man ge upp och skita i fotbollen?! Det kommer jag aldrig att kunna göra, inte nu iallafall. Kärleken till fotbollen och lagidrotten, som sådan, är alldeles för stor!!!

Jag ska träna som ett psyk så att jag kan spela snart, för jag står snart inte ut längre!!!

Armade arm

Publicerad 2011-05-27 16:13:00 i Efter operationen

Min högra arm är inte helt bra ännu.. 
Men jag tränade ett pass igår iallafall, men kroppen var inte alls med. Tung och trött. Sliten och stum...
Tänkte springa 4 intervaller på 1 km på 3.30.. men efter 2 stycken var jag tvungen att ge upp...kroppen svarade inte alls på farten och jag orkade inte fullfölja min plan.

Gick istället besviken tillbaka till cykeln och körde lite hopp i en backen som finns i närheten.. mätte upp 20 meter och hoppade på ett ben, nu var det inte lika stor skillnad mellan det opererade och det hela som det var förra gången. Nu skiljde det bara 1 hopp! Så det är ju ett framsteg. Men jag kände att jag blev så trött i det opererade benet efter 2 hoppomgångar att när jag försökte en tredje gång så svarade det inte alls, jag klarade 3 hopp och sen så gick det inte mer. När jag var klar så stramade det till i det långa ärret, fast inte i skinnet utan under huden...

Det går inte speciellt bra för mig nu med träningen, men det är väl bara att vila och hoppas på att det blir bättre snart och att kroppen börjar svara på träningen!

Kramar på er!

En Fråga!

Publicerad 2011-05-25 17:05:37 i Efter operationen

Jessico om 3 MÅNADER:
Hej Jempa!
Jättekul o intressant att få läsa din blogg om korsbandskadan:) Jag har själv lyckats riva sönder mitt korsband o hoppas att jag ska få opereras snart.. Det låter ju hur grymt som helst att du är så bra redan efter 3 månader! Jag har ingen aning om hur jag ska planera mitt liv efter opererationen... Jag funderar på om jag borde börja plugga ifall jag måste vara sjukskriven jättelänge o inte klarar att arbeta. Hur länge va du sjukskriven? När började du jobba o hur mkt kunde du jobba då? Det låter som du är riktigt duktig med o träna... Hur mkt träning blir det ungefär på en vecka?:)

Jag är otroligt ledsen för din skull, jag önskar inte ens min värsta ovän en korsbandsskada!

Jag hoppas verkligen att du får en snabb operationstid så att du kan börja resan tillbaka mot din idrott, det är efter operationen som nedförsbacken börjar!

Jag känner att det går fort framåt med min rehabilitering och allting såg riktigt bra ut direkt efter operationen med både muskler, svullnad och rörlighet, så jag tror att det är därför som jag ligger så långt fram i rehaben just nu. Innan operationen så jobbade jag verkligen med benstyrkan och tränade upp lår- och vadmuskler så att det ändå skulle finnas kvar lite muskler efter operationen. Så ett tips är såklart att se till att vara så bra förberedd som möjligt innan operationen med träning!

Jag jobbar som personlig assistent och det innebär en del tunga lyft och förflyttningar så jag blev sjukskriven i 2 månader och jag tycker att den tiden var alldeles lagom, jag började jobba 25% 2 veckor innan min sjukskrivning gick ut för jag kände mig så pigg och hel att det var onödigt att bara gå hemma. Jag hade under sjukskrivningen tränat 2 pass/dag och även varit till Sthlm för att hälsa på min storasyster. Första veckan så hände det inte så mycket, jag låg mest i soffan med benet i högläge och åt värktabletter, men sen när jag kunde belasta benet och inte hade ont så körde jag hårt med träningen.
En annan tjej i mitt lag jobbar som spinninginstruktör och som fritidsledare och hon blev sjukskriven i 4 månader efter sin korsbandsoperation.
En tredje tjej som också opererade korsbandet samma dag som mig (samma läkare, samma sjukhus) var hemma 1 vecka från skolan. Hon går på gymnasiet och kastade kryckorna efter 2 veckor.
Så det är nog väldigt individuellt!

Jag använde inte kryckorna inomhus efter 4 dagar och utomhus hade jag de ca1 vecka. Läkaren tyckte att jag skulle behålla kryckorna utomhus ett tag till eftersom att det var vinter och halkigt ute, men jag kände mig säker på benen och lämnade de iallafall. Jag hade väntat mig att jag skulle behöva ha kryckorna konstant i minst 1 vecka iallafall, men jag kunde stödja på benet direkt efter operationen. 

Det som jag tyckte var jobbigast med operationen var just smärtan i baksida lår, de tar ju senorna därifrån och sen kändes det som en rejäl sträckning i några veckor. Jag kunde knappt sitta på toastolen eller på vanliga stolar, och att få på sig sockar var en utmaning!

Det varierar en hel del på träningsmängden från vecka till vecka, men det blir iallafall 1 pass/dag 5-6 dagar i veckan. 1 eller 2 vilodagar måste jag ha för att kroppen ska återhämta sig. Så det kanske blir runt 10 timmar/vecka. Jag blandar kondition med styrka och spänst, men nu ska jag lägga mer vikt vid att träna upp spänsten så att jag får gå på boll snart!

Lycka till med din resa och ställ gärna fler frågor!
Om det är någon fråga eller åsikt som man inte vill ställa inför alla andra så kan man maila mig på jenniferboman@hotmail.com

KRAMAR! :)

Träningsfreak!!

Publicerad 2011-05-25 16:55:52 i Efter operationen

Igår så körde jag riktigt hårt på träningsfronten, 3 pass och 3 timmar senare så var jag ganska nöjd och trött i kroppen.

Körde först ett pass på gymmet direkt efter jobbet på morgonen, ungefär 1 timmes träning blev det där. Där blev det benböj, utfall, draken, lite lätt cykling och sen körde jag hopp på en bosuboll (en halv pilatesboll). Körde också lite armar och bål. 

Sen kom jag hem från gymmet, låg och vilade ett tag och sen så skulle pappa ut på en cykeltur så då hängde jag med. Det blev en runda på 9,7 km på ungefär 28 minuter. 

Sen tillslut så var det träning med laget och jag sprang i 8or på fotbollsplanen (en ny övning) och sen får jag även börja driva med boll fram och tillbaka mellan 2 koner! Så underbart att få börja sparka på en boll igen! :) Ska tillbaka till sjukgymnasten igen den 13 juni, innan det blir semester, och jag hoppas hoppas att jag får börja vara med lite lätt på passningsövningarna! Men vi får väl se! 
Efter löpningarna så körde jag balansplatta, draken, utfallssteg och benböj. ca 1 1/2 timme.

Så det blev sjukt mycket träning igår! :)
Men det var skönt och jag hade ju tid till det!

Idag blir det ingen träning, funderade på att cykla till jobbet men det är sån sjuk motvind och sen så har jag fått så ont i min högra arm, från handen ända upp till axel och skuldran...
Varje gång som jag rör vid min arm så bränner det, det känns ungefär som att man bränner sig på brännässlor.. sen har jag lite sämre känsel i fingrarna på den högra handen. Om det inte går över så måste jag nog kolla upp det... Ibland får jag också lite tväront i höger öra, så jag är lite lur på att jag håller på att bli förkyld.... det skulle inte vara bra just nu när jag kommit in i träningen!

Aja, snart ska jag jobba igen för att vara ledig imorgon efter lunch :)
KRAMAR

För jag springer och springer!

Publicerad 2011-05-20 22:13:23 i Efter operationen

Igår var jag på gymmet och körde lite intervaller på löpbandet.
Det blev 4x4 min (12km/h) och vila i 1 1/2min.
Jag kände mig oförskämt pigg och nästa gång så måste jag verkligen höja hastigheten för det kändes för lätt! Det är ju underbart att jag känner att konditionen blir bättre och bättre iallafall! Just innan operationen körde jag också samma intervall men tyckte att det gick skittungt redan efter den andra! Jag hoppas att jag kommer att vara bättre tränad konditionsmässigt än vad jag varit på många år!

Idag så var jag och mamma ute och sprang rundan uppe vid sågen som vi brukar springa! 3 km på 24 min tyckte jag var helt okej! Det gick inte speciellt snabbt men jag är superstolt över mamma som börjat springa igen efter många år :) Hon är bara duktig hon!

Imorgon beger jag mig mot Sundsvall tillsammans med laget för att göra allt för att plocka med oss 3-poäng hem till Umeå igen! Jag ska sitta på läktaren och heja som bara den! 

Underbar bussresa med underbara brudar :)

3 MÅNADER

Publicerad 2011-05-16 18:49:47 i Efter operationen

Idag är det exakt 3 månader sedan operationen av mitt främre korsband gjordes! :)

Helt otroligt att tiden har gått så sjukt snabbt... men det känns nästan som att jag aldrig gjort illa mig och det enda som vittnar om en operation är ärren på mitt högra knä. Skulle inte de vara där så skulle jag nog tvivla på om jag verkligen opererat mig!

Känner inte av knäet speciellt mycket. Bara när jag försöker att sitta på knä eller att sitta på huk. Det går liksom inte att böja ihop hela vägen som jag skulle vilja göra.. men det kommer väl det också med tiden!

Ikväll blir det ett rent styrkepass för benen. Draken, benböj, benpress, balansplatta och tåhävningar samt lite hopp. Har varit ute på en långpromenad med vovven tidigare idag och körde ett löppass igår, så därför blir det bara styrka!

Idag har jag annars varit i köket hela dagen. Har bakat blåbärsbullar tillsammans med mamma, gjorde en sockerpasta som jag ska garnera en tårta med, bakade sockerkringlor och sen har jag gjort rårakor till middag. 

Imorgon fyller jag år så då ska jag ha lite främmande. Jag är ledig mitt på dagen från jobb och då kommer mormor och morfar, min fd dagmamma och ev hennes man och kanske en till. Så det ska nog bli trevligt! :)

Kram på er så ska jag fortsätta att förbereda inför imorgon!

Påväg mot nya äventyr!

Publicerad 2011-05-14 11:28:34 i En bra dag

Nu sitter jag i bilen påväg mot våran stuga i Ramsjön!
Vi är hela familjen som åker + lillasyrrans pojkvän.

Det är första gången som vi åker dit sen snön försvann, så vi har väl det som vi ska göra!
Kratta och försöka skynda på sommaren.
Elda i stugan och se om vi får upp någon värme.
Kanske träffa på lite grannar.
Mysa och hoppas på bra väder!


En gammal bild tagen i Ramsjön,
men det är den enda som jag
kan bjuda på för tillfället!

Mera träning

Publicerad 2011-05-13 22:42:39 i Efter operationen

Jag jobbade kväll igår och började därmed kl 17.15.

Det är ungefär 9 km från Vännfors till Vännäsby och en väldigt lätt sträcka att ta sig genom. Det finns inga nedförs-/uppförsbackar och det är då bara slätt och skönt.

Jag brukar för det mesta passa på att cykla när jag jobbar kväll! Det är lagomt långt och sen så passar jag ju på att träna samtidigt. Igår så hade jag då världens medvind till jobbet och fixade de 9km på 18 min. Jag hade inte tackat nej till några fler växlar på cykeln, nu hade jag på den tyngsta växeln men ändå så var det för lätt...
Tro inte att det var lika lätt på hemvägen.. vinden hade faktiskt mojnat ganska mycket så jag var hoppfull innan jag klev på cykeln igen. 
De första kilometrarna gick underbart bra och det kändes som att det var vindstilla. Men när jag hade 3 km kvar så började vinden ta fart igen och den blev bara starkare och starkare längs med vägen. Motvind såklart.
Den sista kilometern var dryyyg, det gick tungt, benen var trötta och vinden tog ännu mera fart. Jag var varm och trött när jag kom hem efter den turen som tog 25 minuter.
Tungt är väl ordet som bäst beskriver hemfärden. 
Oförskämt lätt beskriver nog ditfärden bäst.

Men, jag får se det som ett bra träningspass! :)

Friday I'm in love

Publicerad 2011-05-13 22:33:46 i Just nu

Så underbart skönt med helg och några dagars ledighet.
Jag tror att jag behöver det.. har inte alls känt sån stor lust att åka på jobbet i veckan och det känns inte riktigt som att jag hör hemma där.. men det tar väl alltid några veckor innan man lär känna sin nya brukare och veta hur denne fungerar, tänker och tycker. Sen är det absolut inte säkert att personkemin stämmer överens ändå.

Det är väl bara att jobba på och förhoppningsvis så kommer allting att kännas bättre och bättre, annars så finns det väl andra jobb som man kan söka! Skulle faktiskt vilja göra någonting annat ett tag. Nu har jag jobbat som personlig assistent i 2 1/2 år och jag har alltid fått anpassa mig till andra personer. Det är deras vilja som jag ska följa och jag ska se till deras bästa. Nu känner jag mig redo och har en stor lust inför att få fatta egna beslut, utvecklas vidare som människa och komma framåt i livet. Som personlig assistent så kan man inte utvecklas speciellt mycket.. visst, jag har blivit bättre på att vara lyhörd och läsa av människor, att hjälpa till och att alltid finnas till. Att komma in en främmande persons hem och börja hjälpa till.

Jag skulle absolut inte vilja ha dessa år ogjorda! Jag är otroligt tacksam över alla underbara personer som jag träffat och lärt känna. Jag har utvecklats som människa och hade inte varit det människa jag är idag om jag inte hade jobbat med andra människor med olika funktionshinder.

Alla är vi olika och vi alla behöver hjälp med någonting, med eller utan funktionshinder. Varken du eller jag kan allt om allting. Det finns gånger då vi inte har en blekaste aning om hur man gör och då behöver vi hjälp av andra. Vissa är bara i större behov av hjälpen och andra behöver mycket hjälp men vågar inte be om hjälp.

Jag ställer för det mesta upp och hjälper någon annan om de behöver hjälp, det kan vara mamma/pappa, mormor/morfar, syskon, mostrar/fastrar, farbröder/morbröder, grannar, vänner eller bara en annan person. På något sätt så får man uppskattning för hjälpen, det är inte säkert att uppskattningen kommer dagen eller veckan efter, det kan dröja månader eller år.
Men, den som fick hjälp är nog väldigt tacksam över att man ställde upp och det känns skönt i hjärtat att man gjort en god gärning!

Jag ska bara njuta i helgen och hämta krafter inför kommande arbetsvecka och hoppas på att jag känner mer lust inför jobbet än vad jag gjort.

KRAM

Jag springer och springer!

Publicerad 2011-05-11 15:51:50 i Efter operationen

Nu har det varit otroligt varmt i flera dagar och jag njuter så det bara sjunger om det! Jobbade igår till 13.15 och sen så höll jag mig ute mest hela dagen. Var på en lång promenad med vovven och sen på kvällen så blev det ett träningspass!

Jag känner mig piggare från förkylningen, men det känns ändå inte helt hundra.

Jag, mamma och pappa tog cyklarna mot den gamla sågen i vännfors för att sen springa bland rötter, sten och snirkliga stigar. Joggad lite lugnt som uppvärmning och sen så tryckte jag på resten av rundan som går förbi tennisplanen, en grillstuga, vindelälvens forsar, kärleksudden och åkrar.
Jag fullkomligt ÄLSKAR att springa där!!
Rundan är ca 3km och jag sprang den på drygt 18min. Men det finns absolut massor med tid att kapa och kroppen kommer väl att kännas lättare och lättare om några veckor.
Såklart så trampade jag lite fel när jag sprang på rötterna och jag kände ingenting, absolut ingenting, i knäet när jag råkade trampa fel och knäet "flexade" tillbaka. Så jäkla underbart att det håller så bra och det har knappt gått 3 månader!! Det finns hopp!

Efter löprundan så var jag tvungen att vänta på mamma och pappa. Så jag passade på att göra lite hopp uppför en backe. Jag mätte upp en sträcka på kanske 40meter och hoppade först med det opererade benet och sen med det andra. Jag upprepade 3 gånger. Det skiljde hela 6 hopp mellan det högra och det vänstra innan jag var uppe vid den översta markeringen....så jag har mycket kvar av explosiviteten att träna upp. Men..jag vågar inte riktigt trycka på på samma sätt som med det "hela" benet och det är väl det som jag måste börja träna upp, att jag kan lita på att det håller. Men jag jobbar på det och kommer inte att spela fotboll förrän det opererade benet är lika bra eller bättre än det andra, det är någonting som jag lovar mig själv!

Var ute på en lugn 30 minuters runda imorse och det gick helt okej! Lite trött i benen bara.

Ikväll blir det Umeå IK- Dalsjöfors GoIF på Gammliavallen tillsammans med laget :)

Nytränad!

Publicerad 2011-05-09 19:55:27 i Efter operationen

Har precis kommit ur duschen efter dagens lätta träningspass. Var på lagets fotbollsträning och körde lite styrka, hopp och löpning. Det känns mycket bättre med förkylningen, men inte helt bra. Är fortfarande lite snuvig och känne rmig tung i kroppen så det blev inte så intensiv träning.

Joggade några vändor fram och tillbaka innan jag tog mig an hoppen. Först upp och ner för trapporna på Gammliavallen 3x10, sen hopp i sidled/diagonalt/bakåt, hopp över häckar och hopp på platsen.
Lite benböj, draken och plankan.
Allting avslutades med en Arsenallöpning (15sek löp- 10 sek vila x12) tillsammans med Moa.

Ett helt okej pass men kroppen var som sagt inte riktigt med idag!
Siktar på ett bättre pass imorgon!

KRAMAR :)

En vacker söndag

Publicerad 2011-05-08 11:00:52 i En bra dag

Jag vet inte riktigt vad som ska hittas på idag.. det är fint väder ute iallafall!

Funderar på att se Umeå Södra Ungdom mot Kågedalen kl16, men har inte bestämt mig ännu. Vi får väl helt enkelt se vad dagen bjuder på!

Jag håller på att leta efter ett bullrecpet som jag fått tips om, det behöver bara jäsas en gång och aldrig kavlas! Man klickar ut smeten i muffinsformar! Smidigt!
Så dte kan bli lite bakning här hemma inför födelsedagskalas någongång framöver!

Ha en fin dag :)
KRAMAR

Andra segern för säsongen!!

Publicerad 2011-05-07 18:08:49 i En bra dag

Segern är vår,
segern är vår,
vi har vunnit,
segern är vår!!


Så underbart härligt!! Vi hade match idag borta mot Gideonsberg i Västerås och jag följde inte med för att titta. Istället har jag varit uppkopplad på damfakta hela tiden för att se vad som händer under matchen! Blev överlycklig när jag såg att vi ledde med 1-0! Vi höll resultatet hela matchen ut och det känns helt FANTASTISKT!
En till seger och allting bådar gott inför resten av säsongen :)När jag vaknade imorse kl7.30 och tittade ut så var hela marken täckt av snö... jag som hade trott och hoppats på att sommaren var nära, men nej! Tack o lov så har det varit en del värme idag så all snö har tinat bort.

Idag känner jag mig lite piggare, har inte ont i halsen men är snuvig och har huvudvärk. Hopppas bara på att det fortsätter att gå åt rätt håll!

Har varit till Vännäs idag och kollat på Spöland/Vännäs damlag som spelade fotbollsmatch mot Nysätra. När vi åkte därifrån så ledde S/V med 10-0... kul att spela i Nysätra....! 

Sen var vi även och kollade lite på en löpartävling som gick genom centrala Vännäs. Ett riktigt trevligt arrangemang med mycket folk, loppisar och fikaförsäljning!

Jag är ju på jakt efter en ny cykel och tror att jag har hittat en! Var in på Cykel- och mopedshopen och ögonen föll direkt på en sån här.

Jag var ute och provcyklade den en lite sväng och den var riktigt skön! :)
Tror att jag måste slå till! (jag fyller år om drygt 1 vecka så man kanske ska önska sig ett litet bidrag av mamma och pappa..)

Ikväll händer det nog inte så mycket, är lite seg idag eftersom att jag vaknade mycket tidigare än vad jag hade tänkt. Ev åker vi och hälsar på mina kusiner! Men vi får se!

KRAM och trevlig lördagskväll på er alla!

Jag känner mig överkörd idag!

Publicerad 2011-05-06 22:48:54 i Efter operationen

Vaknade med halsont och sen har det bara gått utför resten av dagen... ont i huvudet, snuvig, ont i halsen och öm i hela kroppen..

Så inte blir det några dubbla träningspass idag inte... har varit ute i skogen på en promenad iallafall och det var underbart härligt!

Jag jobbade imorse 7.15-8.15, sen for jag hem och la mig och sov i någon timme, jobbade igen 11.30-15, hem för att sova någon timme till och till sist jobb 17.15-21.15...
Och nu känner jag mig helt död!!! 

Jag är påväg i säng redan nu, även fast det är fredagkväll och sovmorgon imorgon! Men jag orkar inte hålla mig vaken längre. Hoppas på måååånga timmars sömn så att jag tar igen lite av veckans förlorade och sen att jag blir frisk snabbt!

Jag tror att jag blivit sjuk för att min kropp inte är van vid allt som jag gör nu på dagarna. Jobbar tidigt för att stressa iväg till nästa jobb och sen blir det mycket mindre sömn än vad jag behöver! Men vad ska man göra när man har ett schema som innebär tidiga mornar och kvälls arbete?!

Aja, jag ska försöka att kurera förkylningen snabbare än snabbt så att jag kan träna snart igen! Är ju inne i värsta flowet nu med flera träningar varje dag och en relativt pigg kropp!

Matchdag imorgon mot Gideonsberg borta..
Men jag önskar mina tjejer stort LYCKA TILL och hoppas på ännu en 3-poängare!

KRAM!

5 maj

Publicerad 2011-05-05 22:03:39 i Efter operationen

Det är helt sjukt!!!

Jag satt precis och räknade lite på hur länge som jag varit skadad och hur länge sedan det är som jag opererade mig!!

För 2 dagar sedan (3 maj) var det 7 månader sedan jag slet av mitt korsband, hela 7 månader sedan! Jag minns allting precis som om det hade hänt igår! Ni som är nya läsare eller ni som vill läsa hur allting gick till så hittar ni inlägget här och i flera inlägg efteråt.
Jag var tvungen att gå igenom en massa gamla inlägg för att hitta igen inlägget som jag länkade.. ibland så känns det inte riktigt att det är Jag som har varit med om allt detta, att det är jag som mått si och så, haft skitont och ibland varit överlycklig.. Det känns som att det är någon annan, men ändå en del av mitt liv. Jag vet inte hur jag ska förklara, men det känns skitkonstigt iallafall!

En annan sak som känns helt otroligt är att om knappt 2 veckor (16/5) så är det 3 månader sedan jag opererade mig, 3 MÅNADER!!! Det är ju nästan halvvägs igenom rehaben om allting går som det ska- vill säga. Jag tycker att allting har flytit på riktigt bra så här långt och jag känner för varje dag att jag blir starkare, får bättre spänst och jobbar mer på konditionsbiten. 

I tisdags var jag på fotbollsträningen och körde en arsenallöpning (15sek- 10 vila x12st 80%) och sen blev det hopp upp och nerför trapporna på gamilavallen, benböj med 3kgs-medicinboll, utfallssteg och tåhävningar.

Igår cyklade jag till jobbet.
Till jobbet hade jag motvind och var lite tung i benen så det tog ca25 min (9km), på hemvägen så var det vindstilla och jag var riktigt tung i benen, sista 2 km var det rikligt med mjölksyra i mina ben. Men fixade ändå sträckan på 20 min. 

Idag var jag på gymmet tidigt imorse och promenerade ur lite mjölksyra och sen körde jag mage/rygg och ben. Ikväll var jag på fotbollsträningen och körde lite ben, bål och hopp av olika slag. Ett ben, två ben, framåt, bakåt, uppför, nerför och på platsen. Det gick finfint! det är hopp om livet!

Nu ska jag börja bege mig mot sängen för att jobba 3 pass imorgon och förhoppningsvis orka träna 2 pass. Funderar på att göra en lååååååång cykeltur i helgen, det kanske blir ca3 mil.. ska kolla på riktigt med bilen någon dag. Blir det liks fint väder så då spelar det ju ingen större roll vad jag gör i helgen.

Godnatt och KRAM!

2 Maj

Publicerad 2011-05-02 15:24:15 i En bra dag

Dagarna går snabbt och snart är väl den här sommaren förbi!

Jag har lite planer inför sommaren men ingenting bestämt och planerat ännu. Jag har tagit 4 veckors semester men har ännu inte fått besked om jag är beviljad de veckor som jag sökt. Men har jag tur så blir det veckan efter midsommar och fyra veckor framöver!

Jag skulle vilja cykelsemestra i sommar och hade även den idén förra sommaren, men det blev aldrig av, dels för att planeringen var lite dålig och sen hade jag ingen cykel som var någonting att ha. Jag har fortfarande inte någon cykel, men det är ju ganska lätt att fixa, ska bara ta mig tiden att åka till stan och få hjälp med att hitta en cykel som passar både på landsväg och grusväg. 

Det är ingen som vill hänga på i sommar?!

Skulle vilja åka uppåt och inåt i landet, alltså mot fjällen och norska sidan! Jag har absolut inte bestämt någonting ännu och vi får väl se om det blir av i år istället! Kul skulle det vara iallafall!

Var och jobbade imorse och sen så åkte jag vidare till gymmet och körde ett pass med ben och överkropp! Allting gick fint men kroppen kändes lite seg....

Det blir med största sannolikhet ett löppass ikväll i skogen bland stigar, rötter och grenar längs med vindelälvens porlande forsar. Det är mitt favorit ställe att springa på, men nu blir det att ta det lite lungt så att jag inte ramlar eller trampar snett!

Paltmiddag hos mormor och morfar idag :) MUMS!

KRAM på er!

Svaret på varför tjejer oftare drabbas av korssbandsskador!!

Publicerad 2011-05-01 10:47:40 i Efter operationen

Idag har vi match igen! Men nu vill och hoppas jag verkligen att vi tar säsongens första 3-poängare! Den första matchen slutade 1-1 och den andra förlorade vi med 3-2.
Det skulle sitta fint med en vinst! :)

Igår låg jag och slötittade på tv och hittade ingenting intressant, zappade lite grann och hamnade tillslut på TLC där det gick ett program som hette Spectacular Bodies eller Body Spectacular...
Precis när jag slog på det programmet så började de prata om knäskador och då om främre korsbandsskador! Jag tittade nyfiket och ville ju lära mig och förstå varför det sker och framförallt varför det är så mycket vanligare med korsbandsskador bland tjejer!

Jag fick min förklaring till varför 8/10 som skadar sig som är tjejer! Vi är ju byggda på ett sådan sätt att vi ska kunna föda barn och har därför ett mycket bredare bäcken än männen (logiskt!). Det finns en vinkel som kallas för q-vinkeln (quadriceps, vilken är en av lårmusklerna), dvs vinkeln från bäckenet till knäet. Männen har en vinkel på 10grader och kvinnornas vinkel är 15grader. Eftersom att vi har en mycket större vinkel så blir det mycket mera påfrestningar på knäna och vi är egentligen inte byggda för att hålla på med elitidrott. När påfrestningarna blir större så är det mycket lättare att vi skadar oss och då är det för det mesta knäna och korsbanden som får ta stryk!

Jag tycker att det var väldigt intressant och nu vet jag ju varför det, tragiskt nog, är så mycket vanligare med korsbandsskador bland tjejer!

Nej, nu ska jag ut på en löprunda innan det är dags att göra sig iordning för matchen!

KRAMAR :)

Om

Min profilbild

Jempa

3/10 2010 främre korsbandet 16/2 2011 operation 21/6 2011 inre menisken 20/9 2012 operation 10/6 främre korsbandet igen Vid frågor, maila mig på jenniferboman@hotmail.com

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela